ההליך הפלילי - חלק שלישי ואחרון?

סוף ההליך הפלילי וגזר הדין הנשען על עיקרון ההלימה הממקם את הנאשם ונסיבותיו במתחם המדיניות של העבירה אותה ביצע

טיעונים לעונש וגזר דין

ככל ונמצא כי הנאשם אשם ומורשע בעבירות בדין, נשמעות טענות הצדדים לשאלת העונש בגין העבירות שביצע. העקרון המוביל בשאלת קביעת העונש, הינו עקרון ההלימה, אשר המחוקק קבע מכלול שיקולים לפיהם בית המשפט יקבע מהו מתחם העונש ההולם, לפי מדיוניות הענישה הנוהגת בעבירה בהן הורשע ונסיבותיה, והיכן יש למקם את הנאשם בתוך המתחם לפי נסיבותיו האישיות.

בשלב זה, אין ולא יכולה להישמע עוד טענה כנגד אשמתו של הנאשם, אלא אך לגבי העונש ההולם את העבירות בהם הורשע. ואולם, לטענות באשר לחלקו של הנאשם בביצוע העבירות, נסיבות ביצוע העבירה ועוד – יש מקום בשקילת העונש ההולם את מעשיו ונסיבותיו של העושה.

במקרים חריגים, בית המשפט יכול לחרוג ממתחם העונש לפי המדיניות הנוהגת בבתי המשפט לאותן העבירות והנסיבות – ויכול לסטות לחומרה ככל ומתקיימות נסיבות מחמירות מטעם הגנה על הציבור, או לסטות לקולה מטעמי שיקום הנאשם.

עורך הדין המייצג בשלב זה נדרש לחשיבה משפטית מורכבת ורחבה, על מנת להציג את המעטפת השלמה של השיקולים – בעניין העבירה ובעניין הנאשם, אשר מטים את הכף לטובתו ולמען הקלה מירבית בעונשו. עורכת דין רותם טובול מייצגת בהליכים אלו מזה שנים רבות, מקצועיותה ומיומנותה ניכרות מהישגים משמעותיים בעניין העונש עבור לקוחותיה, בזכות ליווי הוליסטי ושלם עבור הלקוח.

לאחר שמיעת טיעוני הצדדים, נגזר דינו של הנאשם ומוטל עליו עונשו.

ערעור

לאחר מתן פסק הדין, שהינו הכרעת דין מזכה או גזר דין של נאשם אשר הורשע, קמה זכות ערעור לשני הצדדים. זכות זו נתונה הן לתביעה והן לנאשם, ולא ניתן למנוע מהמעוניין בכך להגיש ערעור לערכאה גבוהה יותר. לכן, מכונה "ערעור בזכות".

כך, למשל, אם זוכה הנאשם בבית משפט שלום, או שהורשע ונגזר דינו של הנאשם, יכולה התביעה להגיש ערעור כנגד זיכויו או כנגד קלות עונשו לבית המשפט המחוזי; כמו כן, אם הנאשם הורשע ונגזר דינו בבית משפט השלום יכול הנאשם להגיש ערעור על הרשעתו או על חומרת עונשו (או על שניהם) לבית המשפט המחוזי. אם המשפט התנהל בבית המשפט המחוזי, זכות הערעור הינה לבית המשפט העליון.

במסגרת הערעור בית המשפט לא מנהל את המשפט מחדש ולרוב גם לא מתערבת בממצאי מהימנות של ראיות ועדים, אלא בוחנים האם נפלה טעות מהותית בהכרעת בית המשפט ששמע הראיות ודן בתיק, וזאת באופן המצדיק התערבות בה ובתוצאות ההליך.

לאחר הגשת הערעור, וקיום דיון בפני ערכאת הערעור – נמסר פסק הדין בערעור. על פסק דין זה, ניתן להגיש בקשת רשות ערעור, שכן ערעור נוסף זה אינו זכות קנויה למי מהצדדים. ככל ובקשת הרשות מתקבלת, ניתן להגיש הערעור לבית המשפט העליון. משכך, ערעור זה מכונה "ערעור ברשות". ככל והערעור בזכות היה לבית המשפט העליון, לא ניתן להגיש ערעור נוסף.

רשות ערעור נוסף ניתנת במשורה, בהם  עולה שאלה משפטית חשובה ובעלת משמעות ציבורית כללית החורגת מעניינם הספציפי של הצדדים, כאשר מתעורר חשש ממשי לעיוות דין מהותי או אי צדק שנגרם למבקש הערעור, או כשמדובר במקרה חריג בו תחושת הצדק מחייבת התערבות בעונש שנקבע.

הליכי ערעור מצריכים הבנה משפטית מעמיקה, בחינה של כלל הראיות והנסיבות של התיק, עריכת ביקורת על כל שלב ושלב בהליך שקדם לו וידע משפטי נרחב על מנת לערער על החלטת בית המשפט בערכאה נמוכה לזו שמעליה, ולמען שיפור תוצאות ההליך עבור הלקוח. עורכת דין רותם טובול מתמחה בהליכי ערעור, תוך בחינה מעמיקה של ההליכים שקדמו לכך, בין אם בייצוגה ובין אם בייצוג אחר, ובזכות ניסיונה רב השנים ומיומנותה בתחום – קטפה הצלחות רבות בהליכי ערעור שונים.

סוף דבר

לאחר פסק הדין בערעור, תוצאות ההליך הפלילי הינן סופיות.

הדרכים היחידות לתקוף את תוצאות ההליך הפלילי לאחר שלב זה, הן – בקשה למשפט חוזר, אשר ניתן להגיש במקרים חריגים ביותר, ככל והתגלו עובדות או ראיות חדשות אשר יש בהן לשנות את תוצאות המשפט לטובת הנידון, אשר פותחת מחדש את המשפט ושאלת האשמה; או באמצעות בקשת חנינה לנשיא המדינה, אשר בסמכותו להפחית או להמיר את העונש שהוטל על אדם ואף למחוק רישומו הפלילי.

שני ההליכים הללו מצריכים ייצוג עורך דין, המתמחה בבקשות אלו, שכן הינן מורכבות ואינן מתקבלות בקלות. עורכת דין רותם טובול חרטה על דגלה ייצוג בהליכים כאמור, ובמיוחד בבקשות חנינה לבית הנשיא, בהן מתמחה ונמצאת מעורכי הדין המובילים בתחום.

כמו כן, לאסירים המרצים עונש מאסר בפועל שלל צרכים והקלות עליהם עורך הדין יכול לעמוד, במסגרת ליווי אסירים, וכן עומדת הזכות לעמוד לפני ועדת השחרורים אשר תשקול שחרורם המוקדם ממאסר, וזאת אך לאחר ריצוי תקופה של 2/3 מתקופת המאסר. ייצוג עורך דין בוועדות שחרורים הינו קריטי, שכן אין זכות קנויה לאסיר להשתחרר בשחרור מוקדם, אלא אם מצליח להוכיח כי ראוי לכך. עורכת דין רותם טובול היא מעורכי הדין המובילים בתחום של ליווי אסירים הן לאורך מאסרם והן בוועדות שחרורים, ושמה הולך לפניה בכל הנוגע לליווי אסירים, הגשת עתירות וייצוג בוועדות שחרורים.

אלו ועוד הם בשולי ההליך הפלילי הקלאסי, אך יש בהם לתת מזור למי שמיצה ההליך הפלילי כנגדו ועודנו מתמודד עם השלכות ההליך הפלילי על חייו, שכן לדעת עורכת דין רותם טובול, לכל אדם ראויה הזדמנות נוספת וייצוג ראוי, אשר יש בו כדי לסייע ולהקל בהשלכות ההליך הפלילי על חייו של אדם.